KATAR’A ÇALIŞMAK AMACIYLA GELEN VATANDAŞLARIMIZIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Doha Büyükelçiliği 15.06.2022

Son dönemde, özellikle inşaat sektöründe çalışmak için Katar’a gelmek isteyen vatandaşlarımızdan bazı kişi ve kurumlarca para talep edildiği ve bu vatandaşlarımızın çeşitli sahte belgeler düzenlenerek mağdur edildikleri öğrenilmiştir.

Vatandaşlarımızın bu amaçla kendilerinden para talep eden kişi ve kurumlara itibar etmemelerini tavsiye ediyoruz.

Bu çerçevede konuyla ilgili olarak aşağıdaki hususların hatırlatılmasında yarar görüyoruz.

- Katar’da çalışmak isteyen vatandaşlarımızın ülkeye gelişleri sadece kendilerine sponsor olan işveren şirketler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. İşveren veya temsilcisi dahil hiçbir kişi ya da kuruluş vize masrafı, uçak bileti veya başka ad altında bir ücret talep edemez.

- İşveren, öncelikle Katar Devleti makamlarından her bir işçi için Çalışma Vizesi almak zorundadır. Çalışma vizesi olmadan Katar’da çalışmak mümkün değildir ve Çalışma Vizesinin Katar’a gelmeden alınması ve ülkeye bu vizeyle giriş yapılması zorunludur.

- işveren tarafından önerilen ıslak imzalı iş teklifinin bir örneğinin yine Katar’a gelmeden önce karşılıklı imzalanarak işverenden alınması gerekmektedir. Katar makamları nezdinde geçerli olan iş sözleşmesinde yazılacak ücret, sözkonusu iş teklifinde belirtilen ücretten daha az olamaz.

- Katar’ da ücretler kanun gereği çalışanın banka hesabına tam ve eksiksiz olarak yatırılmak zorundadır. Çalışma vizesi olmadan gelenler banka hesabı açtıramazlar. Sözleşmedeki ücretin düşük gösterilmesi ve ücretin bir kısmının elden alınması gibi uygulamalara itibar edilmemelidir. Bu durumda işçinin alacağı kıdem ve ihbar tazminatları bankaya yatırılan, sözleşmedeki düşük ücret üzerinden hesaplanacağından işçinin aleyhine olur ve bu durumda bir hak iddia edilemez.

- Katar’a
gelen her işçi için konaklama, yemek ve ulaşım işveren tarafından karşılanır veya bunların maddi karşılığı işçinin ücretine eklenir.

Gereksiz mağduriyetlerin önüne geçilmesini teminen vatandaşlarımıza
saygıyla duyurulur.


Atatürk

Dr. M. Mustafa Göksu Büyükelçi
Pazar - Cumartesi

08:00 - 12:00

Konsolosluk İşlemleri 08:00 - 12:00
18.12.2020 18.08.2020 Katar Milli Günü